Sre 14 Jul 2021

Upravljanje v živo: Ali so olimpijske igre lahko priložnost za vlagatelje?

Marsikdo verjame, da je gostitev olimpijskih iger (OI) ekonomsko upravičena poteza. Domneva se, da bodo olimpijske igre pritegnile velike množice turistov, ki bodo zapravljali denar v mestih, ki jih prirejajo. Poleg tega so ekonomske prednosti za mesto večji davčni prihodki, licenčnine, prodaja pravic za predvajanje, večja zaposlenost, prodaja vstopnic in sponzorski prihodki. K temu je treba prišteti še multiplikativne učinke povečane porabe in večje zaposlenosti. Mesto, ki gosti olimpijske igre, se tudi dolgoročno znajde na zemljevidu obiskovalcev in postane bolj atraktivno.

Velikokrat pa je percepcija prednosti, ki jih prinašajo OI, pretirana. Organizacija OI je namreč povezana tudi z visokimi stroški, ki se začnejo že med načrtovanjem, pri oddaji vloge olimpijskemu komiteju, pri gradnji infrastrukture, tu so še stroški izvedbe in tudi oportunitetni stroški izgube drugih oblik turizma. Za pozitiven učinek bi potrebovali močan pritok turizma, aktivno promocijo mesta in države ter s tem močno injekcijo prihodkov in davkov v mesto in državo.

Letošnja gostiteljica olimpijskih iger je Japonska. Širše urbano področje Tokio-Jokohama sodi v sam vrh med svetovnimi prestolnicami po poseljenosti prebivalstva. Če zrelativiziramo gospodarski učinek OI glede na gospodarsko moč Japonske in velikost Tokia, je pričakovati manjši vpliv OI na gospodarstvo kot v nekaterih revnejših državah. Pri tem ne smemo pozabiti, da je Tokio že od nekdaj priljubljen turistični cilj in da zaradi OI ne bo večjega povečanja razpoznavnosti in priljubljenosti mesta. Pandemija COVID-19 še vedno močno zaznamuje svetovne turistične tokove in bo nedvomno zaslužna za precej manjši obisk iger, kot bi mu bili sicer priča. Medtem ko je bilo v letih pred pandemijo na Japonskem med 40 in 50 milijoni turistov (od tega 10 milijonov tujih), je danes ta številka med 20 in 30 milijoni (od tega tujih le 250 tisoč) in tudi OI te številke ne bodo občutno spremenile.

Pričakujemo lahko, da OI ne bodo imele večjega vpliva na gibanje japonskih delnic. Ko pogledamo minula gibanja borznih indeksov držav gostiteljic in jih primerjamo z indeksom svetovnih delnic (MSCI AC World), ne najdemo značilnega vzorca. Tako je na primer v letu ali dveh po organizaciji olimpijskih iger imel nekoliko boljše donose lokalni borzni indeks v Italiji (OI Torino 2006) in Kanadi (OI Vancouver 2010), nihanja v obe smeri je bilo zaznati pri Braziliji (OI Rio 2016) ter Kitajski (OI Peking 2008), slabše donosni pa so bili denimo lokalni borzni trgi Koreje (OI Pjongčang 2018), Rusije (OI Soči 2014) in Velike Britanije (OI London 2012).

Podobno je težko potegniti vzporednice med organizacijo OI in rastjo BDP v državi, saj smo bili pogosto priča upadanju stopnje rasti BDP v letih po organizaciji. Na vsa omenjena gibanja so seveda vplivali tudi faza ekonomskega cikla, v kateri smo bili, in drugi dejavniki, bistvo pa je v tem, da organizaciji OI ne moremo pripisati značilnega vzorca gibanja na borznih trgih ali pri rasti BDP.

Če se odmaknemo od OI in pogledamo splošen položaj japonskega gospodarstva, ugotovimo, da je makroekonomska slika na Japonskem še vedno zahtevna (v veliki meri pojasnjena z demografsko sliko), kazalniki gospodarskih razmer so na nizkih ravneh, plače zaposlenih upadajo že deveti mesec zapored. Zmanjšanje osebnega dohodka zmanjšuje porabo prebivalstva, ki je odločilnega pomena za zagon ekonomije, saj pomeni 55 odstotkov BDP. Japonske delnice imajo sicer v povprečju nižja vrednotenja od povprečja svetovnih delnic, vendar se pričakuje tudi manjša rast poslovanja japonskih podjetij.

Kdor pričakuje nadpovprečno rast japonskega borznega trga zgolj zaradi organizacije OI, bo najbrž razočaran. Nadpovprečna rast je sicer mogoča, vendar bi morali biti prisotni tudi drugi ekonomski dejavniki.

Avtor: Sašo Ivanović, direktor področja upravljanja investicijskih skladov

Objavljeno v: revija Moje Finance, rubrika: Upravljanje v živo, datum: 14. 7. 2021 stran: 14

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS junij 2021

Preberite poročilo