Pon 19 Jul 2021

Trgi v pričakovanju rezultatov

Veselimo se lahko pozitivnega tedna in pozitivnega meseca na razvitih delniških trgih, čeprav je vse več glasov, da nas čaka še četrti val pandemije in z njim povezane težave. Zdi pa se, da se bo del odgovornosti v tem valu prenesel iz politike na posameznika, kar je prav, saj obstaja že vsem dosegljiva preventiva.

Če pogledamo zelo ozko, zgolj delniške indekse, lahko dobimo občutek, da je vse skoraj idealno. Tako šolsko zarisanih grafov rasti na razvitih delniških trgih ne najdemo prav pogosto. Pa vendar je okolje, ki kroji usodo delniških trgov, precej kompleksno in tudi unikatno. Ohlapne denarne politike so še zmeraj v ospredju finančnega kolesja. Dinamika tiskanja denarja se med mesečno nekoliko prilagaja, a za zdaj zapiranja teh pipic še ni na vidiku, kar je najbolj pomembno.

Gospodarsko okrevanje, merjeno v rasti bruto domačih proizvodov (BDP), je impozantno. Takšno rast vidimo zelo redko. Okreva tudi trg dela, ki je bil v času pandemije na resni preizkušnji. Potrošnja je visoka, saj je bil denar v tem času dobrina, ki je ni primanjkovalo, bodisi da je do potrošnika prišel v obliki različnih transferjev bodisi prek zelo poceni posojil. Vse to se sedaj odraža v rasti delniških trgov. Pričakovanja o dobičkih podjetij so visoka, in sicer tako visoka in močna, da tudi številčno visoka inflacija, cene surovin in nenehna napetost na relaciji ZDA–Kitajska investitorjev ne motijo toliko, da bi njihova trenutno velika želja po delniških naložbah popustila.

Inflacijske številke so že tretji mesec zapored visoke. Hkrati z visokimi ravnmi na trg prihajajo pomirjajoča sporočila ameriške centralne banke (Fed). Visoka inflacija je, kot pravijo, prehodna, ukrepov zategovanja monetarne politike zato za zdaj ni na mizi. Prvi mesec so se delniški trgi v odziv nekoliko zatresli, predvsem v smislu prilagajanja portfeljev na inflacijske razmere. Videli smo tudi visok porast zahtevanih donosov na desetletni ameriški obveznici, ki je imel močan vpliv na celotni dolžniški trg. Nenehno ponavljanje Feda o začasnosti inflacije je zaleglo, počasi se je spet vzpostavila portfeljska alokacija s tehnološkim sektorjem na čelu.

Ta sektor je bil v tem mesecu spet najbolj donosen, zaostali pa so sektorji financ, surovin in energije. Zaupanje trga v Fed ostaja veliko, saj so tokrat delniški trgi porasli kljub (še) zmeraj ta teden objavljeni višji inflaciji za junij od pričakovane (pričakovana 4,9 odstotka, dejanska 5,4 odstotka). Delniškim trgom je šla na roko tudi pocenitev surovin, medtem ko je sporočilo ameriške administracije, da Biden ne namerava obnoviti pogovorov s Kitajsko, ostalo povsem brez vpliva na trg – kljub temu da to pomeni nadaljevanje trde drže, ki jo je začel prejšnji predsednik, in otežuje poslovanje na obeh straneh.

Trg je trenutno povsem osredotočen na rezultate drugega četrtletja in napovedi za naprej. Pričakovanja glede rasti dobičkov so velika. Izpolnitev oziroma celo preseganje teh pričakovanj pomeni, da je pred nami lahko donosno poletje. Za zdaj je rezultate objavila zgolj peščica podjetij, a med njimi večina velikih ameriških bank. Skupno vsem je, da so upravičili visoka pričakovanja pri dobičkih, kar je dobra popotnica za prihajajoče objave ostalih. Je pa bilo za bančni sektor to obdobje posebno, predvsem zaradi rastočih donosov obveznic, ki pa so se že vrnili na precej nižje ravni. Morebitna neizpolnitev pričakovanj pri dobičkih pa bo trenutno lepo sliko donosov najbrž precej skalila. Do konca meseca bo večina rezultatov znanih. Upam in verjamem, da so bila visoka pričakovanja glede na gospodarsko rast upravičena. To bo dobro za vse udeležence.

Avtor: Slavko Rogan, višji upravljavec investicijskih skladov

Objavljeno v: Dnevnik, rubrika: Borzni komentar, datum, 16. 7. 2021

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt