Pon 18 Jan 2021

Okrevanje Zahoda bi pomenilo optimizem za surovine

Po desetletju zniževanja cen surovin in z zametkom okrevanja leta 2020 lahko pričakujemo donosnejše obdobje.

Najprej primerjajmo donose delniškega indeksa S&P 500 in globalnega indeksa surovin S&P GSCI Total Return. Prvi je v zadnjem letu prinesel 15,6 odstotka, v petih letih 101 odstotek in v desetih letih dobrih 196 odstotkov. Nasprotno pa je drugi v zadnjem letu izgubil 17,44 odstotka, njegova petletna donosnost je 6,94, desetletna pa solidnejših 58,04 odstotka.

Izjemno velike razlike v donosnosti v vseh obdobjih same po sebi vodijo k vprašanju, ali so pred nami boljši časi za surovine. Dodatni optimizem lahko vliva pogled na zgodovinsko cenovno razmerje med zgoraj omenjenima indeksoma, ki ga prikazuje grafika.
 

Podcenjenost kljub rasti

Na kratko, če razmerje upada, so surovine podcenjene in obratno. In to razmerje se že nekaj let zmanjšuje in je zgodovinsko nizko. Povprečna vrednost je malo pod 4, trenutna pa je 0,52, torej krepko pod dolgoletnim povprečjem. Upravičeno je pričakovati, da se razmerje ne more zmanjševati v neskončnost, kar pomeni, da po desetletju zniževanja cen surovin in z zametkom okrevanja v letu 2020 lahko pričakujemo donosnejša prihodnja leta.

Obe žlahtni kovini, zlato in srebro, sta imeli zelo dobro leto 2020. Zlato je poraslo za 25 odstotkov, kar je največ po letu 2010, medtem ko je bilo srebro še donosnejše, saj se je podražilo za 48 odstotkov. V nadaljevanju tempa tiskanja denarja in okolja ničelnih obrestnih mer ter posledično zniževanja vrednosti dolarja bi obe žlahtni kovini morali v prihodnje še bolj zasvetiti. Povečanje naložb investitorjev v ta naložbeni segment bo neizogibno.

Cene osnovnih industrijskih kovin so se zrušile z nastopom pandemije in zapiranjem gospodarstev. Ponudba je bila povsem prekinjena, povpraševanja iz gospodarstva zaradi zaprtja ni bilo. Pri večini teh surovin cene dirigira Kitajska, saj na leto porabi približno polovico svetovne proizvodnje. Kitajska je bila prva, ki je uspešno izšla iz objema pandemije, povpraševanje pa je z njeno aktivnostjo od marca zelo poraslo in pri nekaterih doseglo večletni vrh.

Med tremi industrijskimi kovinami je leta 2020 najslabše odnesel nikelj, ki je porasel za 19 odstotkov (od marčnega dna pa za 62). Železova ruda je od marčnega dna pridobila 95 odstotkov, celoletni prirast pa je prav tako znašal izjemnih 70 odstotkov. Leto 2020 je bilo tudi za baker več kot uspešno s celoletno rastjo okoli 26 odstotkov.
 

Dobri obeti za letos

Napoved za nikelj za leto 2021 je zelo obetajoča, saj naj bi samo povpraševanja za uporabo v baterijah (električna vozila) dosegla 11 odstotkov. Za baterije porabijo le pet odstotkov niklja, vendar je to gotovo šele začetek močnega trenda rasti potreb. Cene železove rude trenutno znašajo okoli 165 dolarjev za tono. Veliko analitikov je prepričanih, da letos cena ne bi smela upasti pod 120 dolarjev, kar pa je precej višje v primerjavi z petletnim povprečjem, ki je okoli 80 dolarjev.

Nekaj optimizma se preliva tudi v naftni sektor, predvsem ker (1) se bo povpraševanje z normalizacijo gospodarstev povečalo, (2) nova ameriška politika bo pritiskala na zmanjšanje ponudbe in (3) rastejo cene vseh surovin.

Kaj je mogoče pričakovati letos? Gotovo bo na trgu ostalo veliko negotovosti zaradi pandemije. Nadaljevalo se bo tiskanje denarja. Padanje vrednosti dolarja bo ustvarilo dobro okolje za nadaljevanje rasti cen žlahtnih kovin. Če se okrevanju Kitajske pridružijo še razvita gospodarstva, bo slika za surovine lahko popolna.

Slavko Rogan, višji upravljavec investicijskih skladov

Objavljeno v: Delo, Rubrika: Posel in Denar, Datum: 17. 1. 2021

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi