Pon 29 Mar 2021

Nova petletka

Na Kitajskem so ta mesec sprejeli načrt, kako se bo v naslednjih petih letih, torej do leta 2025, razvijala država. Še naprej bo pomembna rast domačega povpraševanja, v ospredju bo tehnološki razvoj. V nasprotju s prejšnjimi petletnimi načrti pa tokrat niso napovedali gospodarske rasti. Tako ostajamo pri oceni, da bo gospodarska rast znašala okoli 6 odstotkov na leto.

 

Kitajska se je lani zavezala, da bo do leta 2060 dosegla ogljično nevtralnost. Ker ni načrta gospodarske rasti, so nekateri pričakovali, da ne bodo za vsako ceno hoteli dosegati gospodarske rasti, ampak bodo precej pozornosti namenili tudi okoljskim izzivom. Do leta 2025 naj bi ogljične izpuste zmanjšali za 18 odstotkov na enoto produkta, kar za nekatere analitike ni dovolj ambiciozno, vendar bi s takšno hitrostjo zniževanja ogljičnih izpustov lahko dosegli cilj ogljične nevtralnosti do leta 2060.

Bolj podrobno so razdelali načrt tehnološkega razvoja. Kitajci so se namreč zaradi spora z ZDA znašli v situaciji, ko morajo sami poskrbeti za svoj tehnološki razvoj, saj se ne morejo več zanašati na uvoz tehnologije. Ključni so polprevodniki. Kitajska namreč nima tehnologije za proizvodnjo orodja, s katerim bi proizvajala najmodernejše polprevodnike, ki ob manjši porabi energije lahko razvijejo večjo procesorsko moč. Proizvodnja takšnih polprevodnikov je tudi cenejša.

Orodja za proizvodnjo polprevodnikov pa niso edina tehnologija, ki bi jo Kitajci radi razvijali v prihodnjih petih letih. Posvetili se bodo tudi razvoju umetne inteligence in kvantnih računalnikov ter računalništvu v oblaku. Tehnološki preboj bodo poskušali doseči tudi na področju zdravstva, in sicer z raziskavami delovanja možganov, razvojem biotehnologije ter zdravil za zdravljenje raka in bolezni ožilja.

Gibanje tečajev delnic kitajskih podjetij je bilo letos vse prej kot dolgočasno. Delniški indeks MSCI China je letos dosegel 2-odstotno rast vrednosti, merjeno v evrih, vendar ta številka še zdaleč ne pove vsega. Predvsem tečaji delnic tehnoloških podjetij so januarja in v prvi polovici februarja močno zrasli. Sredi februarja je prišlo do močne korekcije tečajev delnic teh podjetij – večina jih je do danes komaj še v pozitivnem območju glede na zadnji tečaj v minulem letu. Vzrok za takšno gibanje leži predvsem v ukrepih centralnih bank in pričakovanjih investitorjev. Kitajska centralna banka je namreč sredi februarja umaknila del likvidnosti s trga, kar je povzročilo korekcijo na tehnoloških delnicah, ki kotirajo na domačih borzah v Šanghaju in Hongkongu. Obenem se je med investitorji na razvitih trgih pojavil tudi strah, da bo zaradi najnovejših spodbujevalnih ukrepov v ZDA zrasla inflacija, kar bo prisililo tamkajšnjo centralno banko v dvig obrestnih mer. Na spremenjena pričakovanja so se investitorji odzvali z razprodajo tehnoloških delnic, pri čemer delnice kitajskih tehnoloških podjetij niso bile nobena izjema. Tako te delnice spet kotirajo pri cenah, ki so blizu tistim s konca minulega leta.

Avtor: Matjaž Dlesk, višji upravljavec investicijskih skladov

 

Objavljeno v: Dnevnik, rubrika: borzni komentar, datum, 26. 3. 2021

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi