Tor 8 Jun 2021

Nepremičninski mehurček v ZDA se napihuje

Pandemija covid-19 je nedvomno posegla v vse pore našega življenja in obrnila marsikateri trend.

Kar je bilo včasih aktualno in všečno, je danes zastarelo in neželeno ter obratno. In ta sprememba se je močno odrazila tudi na nepremičninskem trgu. Ljudje so z delom na daljavo začeli hrepeneti po drugačnih, bolj prvinskih stvareh – kar naenkrat so vrt, prijetna klima, odmaknjenost od množice in občutek bližine z naravo postali nezanemarljiv dejavnik človekovega vsakdana. In temu v korist govori dejstvo, da je v ZDA močno povečano povpraševanje po nepremičninah v predmestjih, na podeželju in v krajih s toplejšim podnebjem le-tem cene pognalo v nebo.

Aprila letos so na primer cene nepremičnin v Phoenixu zrasle za 17 odstotkov, v mestu Boise v zvezni državi Idaho pa za kar 29 odstotkov na medletni ravni. Skupno so cene nepremičnin v ZDA marca letos zrasle za 13,3 odstotka na medletni ravni, kar je najvišji medletni dvig od decembra leta 2005. Indeks nepremičninskega trga NAHB kaže, da je razpoloženje na trgu nepremičnin najbolj optimistično, odkar merijo omenjeni indeks (1985).

Vprašanje, ki se postavlja na tem mestu je, ali bodo nepremičnine v omenjenih krajih uspele ohraniti svojo vrednost tudi ob vračanju ljudi na fizična delovna mesta, ko bodo v ospredju spet popolnoma drugi faktorji – bližina delovnega mesta, šolskih ustanov, itd. Z drugimi besedami, ali bo vračanje na delovna mesta povzročilo obrat na trgu nepremičnin?

Odgovor na zastavljeno vprašanje nam bodo pomagali razkriti razlogi za nastanek trenutnega mehurčka, ki tičijo tako na strani povpraševanja kot tudi ponudbe. Na strani povpraševanja so že bile omenjene spreminjajoče se preference ljudi, ki v kombinaciji z najvišjo stopnjo prihrankov gospodinjstev v ZDA v zadnjih desetletjih, izjemno nizkimi obrestnimi merami in največjo ameriško generacijo v zgodovini, generacijo Milenijcev, ki aktivno vstopa na nepremičninski trg, vztrajno višajo cene nepremičnin. Če na strani povpraševanja višanju apetitov ni videti konca, pa je na strani ponudbe situacija kajpak popolnoma drugačna.

V ZDA so se že več let pred pandemijo covida-19 spopadali z nezadostnim številom novogradenj, pandemija pa je krizo zaradi prisilne zaustavitve mnogih gradbenih projektov zgolj še poglobila. Poleg tega je v zadnjih letih opazen trend, da starejši prebivalci ne prodajajo več svojih nepremičnin v želji po stroškovni in prostorski optimizaciji. Kot da to še ni dovolj, so številni gradbeni projekti ponovno prisiljeni v zaustavitev zaradi rekordnih cen lesa, bakra in drugih surovin, ki so potrebne pri gradnji. Gospodarstvo se ponovno zaganja, tek po napredku je čedalje večji in ne čudi, da ponudba surovin na kratek rok preprosto ne more ugoditi povpraševanju.

Marsikdo se ob prebiranju teh dejstev sprašuje, ali bi se dalo zgoraj omenjene dejavnike predvideti. Odgovor je da, a zagotovo ne vseh. Demografske razloge preprosto veliko lažje predvidimo kot tiste povezane s pandemijo, ki je svet praktično čez noč postavila pred nešteto izzivov. In prav ti igrajo največjo vlogo pri napihovanju nepremičninskega mehurčka v ZDA.

Glede obetov za prihodnost so mnenja deljena. Najbolj črnogledi napovedujejo zlom nepremičninskega trga v ZDA že do konca sedanjega kvartala, spet drugi zlom prestavljajo malce dlje v prihodnost. Tisti najbolj optimistični pa predvidevajo celo, da do zloma velikih razsežnosti sploh ne bo prišlo. Dejstvo je, da bo kar nekaj dejavnikov, ki botrujejo napihovanju mehurčka na nepremičninskem trgu, prisotnih še nekaj časa po pandemiji covida-19 in prav ti dejavniki znajo zlom nepremičninske borze nekoliko zamakniti. V tej luči se najpogosteje omenjajo dejstva, kot so pomanjkanje ponudbe nepremičnin, ki bo še nekaj časa zaostajala za povpraševanjem, v kombinaciji z vse več ljudmi, ki potrebujejo nepremičnine za začetek samostojnega življenja (beri Milenijci) in tistih, ki si želijo nepremičnin kot naložb.

Res pa je tudi, da se gradbinci hitro prilagajajo novim razmeram na trgu. Novi gradbeni projekti v ZDA so tako trenutno na najvišjih ravneh od Velike Depresije. Ponudba bo tokrat morda hitreje, kot se pričakuje, zadovoljila povpraševanje. Skrb, ki se pojavlja v tej luči, je ta, da bi ob hitri rasti ponudbe gradbinci zanemarili kakovost svojega dela, kar bi v kombinaciji s čezmernim zadolževanjem vodilo v nasedle projekte, s čimer so se v ZDA spopadali med zadnjim zlomom nepremičninskega trga med leti 2006 in 2007 in kar je vodilo tudi do kasnejših sistemskih težav.

Avtor: Rok Gutnik, asistent področja analiz, Triglav Skladi

Objavljeno v: Svet kapitala, rubrika: Aktualno, datum: 8. 6. 2021

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi