Čet 30 Nov 2006

Na obzorju korekcija?

Gre za t.i. valutni »carry trade«, ko se investitorji zadolžujejo v valutah z nizkimi obrestnimi merami in jih nato investirajo v valute z višjimi donosi. Trgovci so to razumeli kot znak za nadaljevanje takšnega trgovanja, kar je potisnilo vrednost jena na rekordno nizko raven proti evru. Na omenjenem srečanju je bilo splošno mnenje glede svetovne gospodarske rasti in inflacije pozitivno kljub pričakovani zmanjšani moči gospodarske rasti v prihodnjem letu in nespremenjenih inflacijskih pritiskih.

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Jean-Claude Trichet Trichet pa je ponovno opozoril na potrebno opreznost pri inflaciji kot ključnemu omejitvenemu dejavniku pri nadaljnji dinamični rasti. Velik poudarek ECB daje tudi spremljanju presežne likvidnosti. Domača potrošnja, povpraševanje prebivalstva in gospodarstva po kreditih ostajajo visoki, kar vse utemeljuje pričakovanja glede nadaljnjih dvigov ključne obrestne evro območja. Trgi so vračunali v cene dolžniških vrednostnih papirjev dva dodatna dviga evro obrestne mere refinanciranja. V mesecu novembru smo bili priča tudi nekajdnevni inverzni krivulji referenčnih državnih obveznic evro območja..

Donosnost dvoletne državne obveznice je presegla donosnost desetletne obveznice, kar se je zgodilo prvič po letu 2000. V začetku decembra 2005, ko je ECB začela s ciklom monetarnega zategovanja, je obrestni razpon med njima znašal preko 70 bazičnih točk. Dogodki v zadnjem mesecu so tako posledica dvigovanja obrestne mere ECB, kar potiska kratkoročni del krivulje donosnosti navzgor. Dolgoročne obrestne mere na drugi strani rastejo manj, saj odražajo dolgoročna pričakovanja glede znižanja obrestnih mer v prihodnosti oz. dolgoročna inflacijska pričakovanja.

Inverzna krivulja donosnosti, ki odseva pričakovanja glede prihodnje politike centralne banke in bodočega gibanja gospodarstva, je že več kot štiri mesece stalnica pri državnih vrednostnih papirjih ZDA. Nekatere študije dokazujejo, da so inverzne obrestne mere eden dobrih pokazateljev bodočih recesij. Kljub negotovosti in nasprotujočim si objavam makroekonomskih kazalcev, trg večinoma pričakuje »mehek pristanek« ameriškega gospodarstva. Zvezne rezerve bodo ključno obrestno mero najverjetneje pustile nespremenjeno do marca prihodnje leto. Terminske pogodbe kažejo, da obstaja 40 odstotna verjetnost, da bo takrat prišlo do prvega znižanja obrestne mere za četrt odstotne točke.

Cene dolžniških vrednostnih papirjev na razvitih trgih so v zadnjih štirih tednih zrasle. Državne obveznice evro območja so zrasle za 1,35 odstotka (upoštevajoč rast cen obveznic in natečene obresti). V ZDA pa so dolžniški vrednostni papirji beležili 1,6 odstotno rast. Vzroki za visoke ravni tečajev so po mnenju analitikov tehnične narave in nimajo več temeljne podlage. Donosnosti do dospetij bi se lahko v prihodnjem mesecu še zniževale oz. posledično bi cene lahko rasle v primeru slabših makroekonomskih podatkov od pričakovanj, predvsem podatkov o gospodarski rasti ter nižji pričakovani inflaciji.

Simona Kovačič, Triglav DZU
 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi