Pon 18 Jan 2021

Kakšna je vloga obveznic v portfeljih v obdobju negativnih obrestnih mer?

Cene obveznic se nadpovprečno pozitivno gibljejo v obdobjih monetarnih posegov centralnih bank oziroma v obdobjih, ko se pričakovanja o monetarnih spodbudah povečujejo. Gre predvsem za obdobja rasti pričakovanj o ohlajanju gospodarske aktivnosti oziroma negotovosti na finančnih trgih. Lep primer sta bili minuli leti, ko so obveznice beležile nadpovprečno rast zaradi občutnega upada donosnosti, pri čemer je marca lani bila vmesna močna korekcija zaradi “karantenskega šoka” in likvidnostnega krča. To se je seveda vse izrazilo v gibanju obvezniških skladov.

Večji izziv upravljavcev obvezniških skladov bo letos tako kot vsako leto prerazporeditev naložb portfelja, da bo po standardnih petih vidikih presegal kriterijski indeks. Torej gre za alokacijo portfelja glede na vrste izdajateljev, države izdajateljev, kreditno tveganje izdajateljev, ročnost portfelja ter sektor izdajateljev. Odločilna pa sta vedno ročnost in kreditno tveganje. Denimo, lani je bila prvo četrtletje najbolj ustrezna defenzivna (risk-off) alokacija v smeri nizkega kreditnega tveganja, kratke ročnosti in defenzivinih sektorjev, pri čemer je bila v vseh naslednjih treh četrtletjih že smiselna ofenzivna (risk-on) alokacija v smeri prevzema večjega kreditnega tveganja, dolge ročnosti in cikličnih sektorjev. Letos bo verjetno še vedno smiselna prociklična alokacija v smeri prevzemanja več kreditnega tveganja, vendar bolj na račun tveganja ročnosti netveganih obveznic. A glede na to, da kratke ročnosti na trgu ponujajo že absurdno negativne donosnosti, dolga ročnost pa je po drugi strani bolj občutljiva za verjeten dvig krivulje donosnosti, bo treba kompromis verjetno iskati nekje okoli srednje ročnosti, kjer je prisotna srednja mera obrestne občutljivosti, ekstra donos pa selektivno iskati v preostalem kreditnem tveganju in cikličnih sektorjih.

Obvezniške naložbe so že tradicionalno pomemben del naložbenega portfelja, njihov delež pa je povsem odvisen od preferenc vlagatelja, njegove starosti oziroma naklonjenosti tveganju. Namreč, manj je vlagatelj naklonjen tveganju, večji delež obveznic si njegov portfelj zasluži. Govorimo o tradicionalni razpršitvi in uravnoteženju med delnicami in obveznicami. Ta naložbena kombinacija je v preteklosti dajala nekoliko boljše rezultate, kot jih daje danes. Z gravitacijo obrestnih mer v minus, začenši na Japonskem in pozneje v Evropi, se je korelacija gibanja obveznic in delnic povečala, kar pa je zmanjšalo učinek nasprotnega gibanja med delnicami in obveznicami znotraj sestavljenega portfelja. Poleg tega se zaradi vse bolj položne krivulje netvegane donosnosti zmanjšuje tudi absolutna nihajnost navzdolž po krivulji donosnosti. Tudi tukaj imam v mislih predvsem Evropo in Japonsko, pri čemer v ZDA še nismo tako daleč, vendar smo pa na podobni poti. Gre za to, da so centralne banke zaradi monetarnimi intervencij (odkupovanjem obveznic) ob vsakem novem gospodarskem ciklu vse nižje z obrestnimi merami, ki se jim gospodarstvo in trgi vse bolj strukturno prilagajajo.Skratka, ne glede na to, koliko je še ostalo razlike med srednjeročno obveznico in denarjem, končni cilj in rezultat portfelja delnic, pomešanega z obveznicami, ali obratno ostaja podoben kot v preteklosti: manjša nihajnost na račun nižje donosnosti. Ne glede na to, kakšne donosnosti obveznic nas čakajo v prihodnosti, bo ta naložbeni segment vedno odločilen za zavarovalnice, pokojninske sklade in banke.

Avtor: Aleš Čačovič, višji upravljavec investicijskih skladov

Objavljeno v: Moje finance, rubrika: Upravljanje v živo, datum, 15. 1. 2021

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS januar 2021

Preberite poročilo

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi