Pon 22 Jun 2020

Gospodarstvo in borzni trg vsak po svoji poti

Pozitivne napovedi za borzo najdemo tudi med velikimi investicijskimi bankami, čeprav negotovosti ni konec.

Zadnje čase se mnogo ljudi praska po glavi, zakaj ob padcu gospodarske dejavnosti, nevarnosti drugega vala covida-19, povišani brezposelnosti in mnogih neznankah na trgu, nekateri borzni indeksi beležijo celo pozitivne donose.

Znano je, da borze odsevajo trenutno dogajanje, in še bolj pomembno, tudi pričakovanja za prihodnost. Ali to kaže na to, da bo trenutna gospodarska slika res naslednje leto že taka, kot da nič ni bilo? Se nam res obeta »V« okrevanje in bo gospodarska dejavnost kmalu taka, kot je bila pred izbruhom virusa in so torej trenutne vrednosti borznih indeksov upravičene?

Mnenja so deljena. Medtem ko nekateri opozarjajo, da najhujše še prihaja, da je borzni trg očitno precenjen in da so investitorji zaslepljeni, pa se jih veliko z njimi ne strinja. Tokrat si poglejmo dejavnike, ki pojasnjujejo razliko med realnim gospodarstvom in borznimi indeksi in zakaj so skrbi o novi korekciji neupravičene.

Za začetek moramo vedeti, da borzni trg ne predstavlja celotnega gospodarstva. Nekateri najbolj prepoznavni in spremljani borzni indeksi so pristranski do zmagovalcev, saj slaba podjetja izpadejo iz indeksa, vanj pa prihajajo nova, uspešnejša podjetja. Ta pristranskost avtomatično izkrivlja sliko. Dober primer so zadnje spremembe, ko so iz nekaterih indeksov izpadla ob koroni močno prizadeta podjetja, vanje pa so prišla podjetja, ki so vezana na delo od doma, rast internetne trgovine in druge trende, ki jih je pandemija zelo pospešila.

Drugi dejavnik, najbrž najpomembnejši, so zelo hitro reagiranje vlad in centralnih bank. Ameriška centralna banka je s svojimi ukrepi zelo dejavna na dolžniških finančnih trgih, njena bilanca pa je vsak dan večja. Povečanje odkupov obveznic je napovedala tudi ECB. Likvidnost na trgih je rekordno visoka in to je ključna razlika s katero od prejšnjih velikih kriz.

 Tretji dejavnik je rekordno število neprofesionalnih vlagateljev. Platforme, ki omogočajo brezplačno trgovanje in veliko število ljudi, ki so zaprti doma zaradi ukrepov ob izbruhu virusa, so poskrbeli, da smo v prvem četrtletju dosegli rekordno število malih vlagateljev, ki so neposredno aktivni na borznih trgih. To še dodatno pospešujejo likvidnost.

Trenutno vrednotenje nekaterih podjetij se zdi zelo visoko, vendar lahko o tem beremo že nekaj let. Je čas za prodajo? Za dolgoročne vlagatelje je moj odgovor zagotovo ne. Za špekulante pa morda ne gre pozabiti, da ostaja dejstvo, da tisti, ki želijo tempirati trg, ponavadi izgubijo. Ujeti dno ali vrh vrednosti trga je praktično nemogoče, čeprav se mnogi trudijo. To se je pokazalo tudi ob nedavnem padcu, ko so mnogi prodajali blizu najnižjih vrednosti in potem z zamudo kupovali nazaj in izgubili najboljše dni odboja.

Avtor: Vid Pajič, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt